Parket                    ga naar de schoonmaakproducten...

Het meest verkochte parket is vandaag de dag lamelparket. Dit zijn samengestelde delen of planken die vanaf de fabriek onbehandeld, geolied of gelakt zijn. Hierdoor is veelal verdere afwerking thuis niet nodig.
Tegenwoordig is er een enorme diversiteit aan uitvoeringen beschikbaar. Zo onderscheiden we handgeschraapt, geborsteld, gerookt, gebeitst etc.
Bij af-fabriek geoliede delen onderscheiden we in hoofdzaak 2 soorten oliën. 1: oxidatief (aan de lucht)gedroogde olie heeft veelal een dunne olielaag die na installatie nogmaals dun in de olie moet worden gezet. 2.UV ultraviolet geoliede delen worden met UV licht gedroogd. De panelen zijn kant en klaar. UV geoliede delen hebben veelal een hogere glansgraad dan oxidatief gedroogde panelen. Technisch gezien is een UV olie sterk verwant aan een laklaag.
Door de kruislings verlijmde lagen is de werking van lamelparket minimaal. Dit is een groot voordeel ten opzichte van massieve planken vloeren. Hout werkt echter altijd onder invloed van warmte en vocht, dus is klimaatbeheersing (het op peil houden van de relatieve luchtvochtigheid (RLV) en temperatuur) onontbeerlijk.
 

 

 

   

 

 

Massief parket
In tegenstelling tot lamelpakket, bestaat massief parket uit massieve houten planken die na het leggen geschuurd en daarna gelakt of geolied moeten worden. Dit vereist een goede planning, aangezien de vloer tijdens het drogen van de lak niet mag worden belopen. Afhankelijk van de soort lak bedraagt de droogtijd tussen de 1 en de 36 uur.
Breedte van het parket
Strokenparket wordt geleverd in de breedtes van 5 t/m 9 cm, in de diktes van 6,3 mm t/m 22 mm en in verschillende lengtes, met messing en groef vanaf 10 mm dik. Vanaf een breedte 10 cm noemt men het plankdelen. In een dikte 6 mm zonder messing en groefverbinding wordt het tapisparket genoemd.
Lijmen en clicksysteem
De parketdelen zijn aan de vier zijkanten voorzien van messing en groef. Hier wordt lijm in aangebracht en dan worden de planken aan elkaar gelegd. Voor massieve vloeren is het beter om het volledig te verlijmen op de vloer zodat deze bij krimpen en uitzetten ten gevolge van temperatuur- en vochtigheidswisselingen vlak blijft.
Bij het zogenaamde click-systeem worden de stroken niet gelijmd, maar middels een ingenieus messing- en groef systeem in elkaar geklikt. De delen liggen plat op de vloer vrijwel naadloos aan elkaar, maar bij een verhuizing kan de vloer heel eenvoudig weer uit elkaar geklikt worden om elders opnieuw te worden gebruikt.
Ondergrond
Als ondergrondmateriaal wordt gebruikt: spaanplaat vanaf 8 mm tot 16 mm harde persing (600) dampdichte folie, hardboard, schuim met een laagje aluminium (wordt op rol geleverd) of zachte (dempende) ondervloerplaten.