Tegels                    ga naar de schoonmaakproducten...

Een vloertegel of plavuis is een keramisch of kunststof stuk materiaal, vaak rechthoekig van vorm, dat dient ter decoratie, bescherming van de vloer, of vergemakkelijking van het vervoer over de vloer. Een vloertegel wordt gelegd in een tegelvloer, op systematische wijze wordt er dan een serie vloertegels gelegd.

Maar de vloertegels kunnen er ook toe dienen om de vloer gemakkelijk schoon te kunnen houden. Dit zou bijvoorbeeld niet het geval zijn bij een tapijt of vloerbedekking. De tegels die dienen voor dit doeleinde zijn dan ook vaak geglazuurd, zodat ze gemakkelijk schoon kunnen worden gemaakt met een sopje, wat water en schoonmaakhulpmiddelen als een dweil.

Om het schoonhouden van de vloer nog verder te bevorderen, kan gedacht worden aan een coating, waardoor de tegels nog verder beschermd worden tegen bijvoorbeeld kauwgom. De vloertegels sluiten niet naadloos op elkaar aan, en dus moeten de naden worden opgevuld. Op straat gebeurt dat vaak met zand, binnenshuis vaak met cement of een kit. Ook deze kunnen met het oog op de hygiëne gecoat worden, zodat zij gemakkelijker schoon te houden zijn.